Inkokta päron

      2013-06-28 / 17:39:00 Publicerat i kategorin recept  
En av de mest enkla efterrätter som man dessutom kan göra mycket av och sen ha hemma länge och bara plocka fram när man behöver, är inkokta päron.
 
Jag brukar göra detta om jag springer över billiga päron. Och många säger att det är en vinter dessert. Kanske för att saffran är en vanlig kryddning. Men jag tycker att det passar minst lika bra på sommaren. Speciellt mina då jag oftast bara annvänder mig av vanilj.
 
Inkokta päron                10 st
10 st päron
5 dl socker
2 st vaniljstänger
1 citron
vatten
 
Skala päronen och skär bort en liten del av botten på päronet så det står stadigt. Ställ dem i en kastrull. Häll på socker och lägg i vaniljstängerna som du delat och skrapat ut. Häll sedan på vatten så att präonen blir täckta. Koka sedan till päronen blivit mjuka men fortfarande är fasta, testa med sticka. Det tar ca 10-20 minuter, lite beroende på päronsort. 
 
Under tiden tvättar du citronen och skär den i skivor. Lägg skivorna i en burk och när päronen är klara lägg den också i burken och häll över spadet. Stäng burken och sen är det bara plocka fram ett päron när du är sugen. Servera tillsammans med vispad grädde!
 
Päronen håller i kylen eller matkällaren länge!!
 
Enkelt och gott!!
 
 
 
 
 
 

Jordgubbar

      2013-06-27 / 12:25:00 Publicerat i kategorin recept  
Som ni kanske förstått av mitt smeknamn, bloggnamn och bilder så är jordgubbar en stor favorit hos mig. Så nu i midsommartider kan jag inte annat än vara lycklig när det finns jordgubbsförsäljare i varje gathörn. Det finns svenska söta klarröda jordgubbar överallt och priserna sjuker för vare dag. Det är fantastiskt!!
 
Och har man sen tid så kan man åka till en självplock och plocka själv.. Underbart!!
 
Och färska jordgubbar är kanske godast precis som de är. Men jag tycker också att en smootie på morgonen fullproppad av jordgubbar är en av de bästa starterna en dag kan ha! Och ny kokt jordgubbssylt.. Mmmm..
 
Vilket är så enkelt. Speciellt om man gör lite åt gången, vilket jag alltid gör. Då behöver man nämligen inte göra den så söt. Den hinner inte bli dålig eller mögla om man gör lite. 
 
Noppa jordgubbarna, skär i skivor och lägg i en kastrull. Strö över syltsocker (vanligt socker funkar också), jag brukar ta knappt en deciliter socker per liter jordgubbar. Koka sedan på svargärme till en lämplig syltkonsistens. Häll direkt upp på burk och sätt på locket. 
Om det är lite torrare jordgubbar kan man tillsätta nån matskedvatten direkt i början så sockret inte bränner fast i kastrullen.
 
 
 
 
 
 
 

Jack Daniel's Glaze

      2013-06-27 / 11:11:00 Publicerat i kategorin recept  
För två år sedan så sprang jag över ett recept på Jack Daniel's Glaze hos Vickan på Matplatsen. Vilken jag sen varit stadig kokare av. Det har alltid varit en favorit på Friday's. Och denna är minst lika god... Receptet är lite rolig vilket beror på att enheterna är översatta.. Men jag höftar ju lite hit och dit och det brukar funka toppen!
 
Jack Daniel's Glaze

1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,6 dl vatten
2,35 dl ananasjuice
0,6 dl teriyakisås
1 msk soja
3,15 dl farinsocker
3 msk. citronjuice
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels Whiskey
1 msk krossad ananas
¼ tsk cayennepeppar

Skär av 1,25 cm av vitlökstoppen. Skär även av vitlöksroten så att vitlöken står stadigt. Skala den men lämna så pass att löken håller ihop. Ställ den i en liten ugnsfastform och häll över olivolja. Baka en timme i 160 graders ugnsvärme. Låt den sedan svalna.

Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelstark värme. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Kläm ut den rostade vitlöken och vispa ner 2 msk av vitlöksmassan samt resterande ingredienser i kastrullen.

Låt glazen sjuda 40-50 minuter eller till dess den reducerats till hälften och påminner om sirap till konsistensen.

Jag brukar göra dubbelsats och hälla upp hälften i en stor flaska till mig och sen andra halvan i några olika små flaskor, vilket är en fantastisk "gå bort"-present under sommaren. 

 

Porslin pyssel 2 - Kakfat

      2013-06-26 / 18:06:00 Publicerat i kategorin pyssel  
Som jag beskrev tidigare så hittade jag endel porslin hos svärmor i våras som jag tog hem och pysslade med. Utöver de smycken som jag tidigare visat så har jag också gjort lite kakfat. 
 
Jag är mycket nöjd med resultatet och det var betydligt enklare att borra i porslinet än jag tänk mig. Jag hoppas kunna hitta fina udda, billiga tallrickar och koppar på loppisar i sommar. 
 
 

Bubbel tips

      2013-06-25 / 18:06:00 Publicerat i kategorin recept  
Köpte Gancia Prosecco för några veckor på Systembolaget. Ett riktigt gott italienskt bubbel som jag kan tipsa om! Budget dessutom för den smak den har, 99:-. När vi drack denna så drack vi den "rent" men jag kan tänka mig att den är perfekt för att ha i sommarens alla champagnedrinkar. 
 
Varför inte en god Bellini...Favoritdrinken just nu..
 
Har nr 77827 på systembolaget.
 
 

Porslin pyssel 1 - Smycken

      2013-06-24 / 08:13:00 Publicerat i kategorin pyssel  
När vi var uppe hos svärföräldrarna sist så sprang jag över en massa gammalt porslin, där de mesta var väldigt kantstött och förstört. Då fick jag ideen att pyssla med det. Den senaste tiden har det kommit mycket pyssel med just porslin. Så ideerna är verkligen inte mina och nya. Men tusan vad roligt det var. Ett mycket roligt material att arbeta med.
 
Det första jag gjorde var smycken. 
Köpte en elektrisk vattenslipmaskin på Jula (billig och lättarbetad), en kakeltånk och sen var det bara att köra. Tyvärr tog det ett tag innan jag fick in rätt teknik så en del mönster gick till spillo. Men resultatet på dem som funkade blev så fina. Och efter ett tag fick jag in tekniken och då var det inga problem att knipsa fram mönster. 
 
Så, i sommar blir det loppis jakt på mer porslin. 
 
Och försäljnings test på dessa blir det i Östersund mellan 3-6 juli tror jag. Då jag ska jobba på Mitt Kök Sverigeresan i Östersund. Men mer om det senare..
 
 
 
 

Efterrättsmüsli

      2013-06-23 / 11:21:00 Publicerat i kategorin recept  
För några helger sedan så jag hade en tanke att skulle baka vaniljbullar, så jag hade tinat upp lite hemkokt vaniljkräm jag hade i frysen. Men planerna gick inte i lås vad gäller tid och på kvällen fick vi lite spontanmiddagsgäster. Så då rörde jag ihop en chokladkräm, vilket är en ny favorit. Detta gör du enkelt genom att blanda vaniljkräm, smält mörk choklad och vispadgrädde.
 
Men för att piffa till detta så gjorde jag ett müsli som också blev en ny favorit. Jag blandade lite olika nötter, tyvärr minns jag inte exakt vad jag plockade ner i påsen från naturgodiset. 
 
Men här kommer det ett ungefärligt recept :) ;) :)
 
Efterrättsmüsli
Dumlekolor 
Pistagenötter
Valnötter
Kanderade jordnötter (söta)
Rostade och saltade mandlar
Och nå andra nötter som ni gillar...
 
Skär dumlekolorna i tre delar och grovhacka alla nötter, blanda.. FÄRDIGT!!
 
Ja, som sagt minns inte helt. Men grundtanken är ta sånt du gillar och blanda sötade och saltade nötter!! Mmmm..
 
 
 

Måla porslin

      2013-06-22 / 17:55:00 Publicerat i kategorin stort & smått  

Jag beställdeför ett tag sedan en massa pyssel från Make & Create.. Bland annat en porslinsmålarpenna :)

Så idag när jag tvingas till att vila min överansträngda fot, solen aldrig ville visa sig och jag fortfarande har 300 rederiet avsnitt kvar :) Plockade jag fram pennan, våra tallrikar och min kreativitet!!

Och här är resultatet.. Åtta stycken helt olika tallrikar som framöver också skall få matchande assietter. Resultatet jag är grymt nöjd med om man tänker på att jag inte kan rita och måla :)

 

 

 

 


"Det godaste x 3"- Brownie

      2013-06-22 / 12:40:00 Publicerat i kategorin recept  
Jag är otroligt förtjust i brownies, både äta och baka. Och ett av det bästa med det är att det går att fantisera fram nya typer i det oändliga. Helt enkelt, gör en browniesmet och trycker ner det bästa du vet i den. Det gjorde jag härom veckan.. Då blev det en ny variant som vi kan kalla "Det godaste x 3"- Brownie.
 
"Det godaste x 3"- Brownie
 
Browniessmet
350 g mjukt smör 
6 dl strösocker 
3 dl kakao (helst av god kvalitet)
1 dl ljus sirap 
tsk salt 
6 st ägg 
3 dl vetemjöl 
 
Chocolat Chip Kakdeg
125 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
 
En påse dumlekolor
 
Gör så här
Börja med att göra kakdegen. Vispa smör och råsocker krämigt och rör i ägget. Blanda vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten. Hacka chokladen grovt och blanda ner i degen. Rulla sedan degen i små bollar. 
Dela dumlekolorna på mitten.
Sätt ugnen på 175 grader.
Gör sedan browniesmeten. Vispa smör och strösocker vitt och poröst.
Blanda i kakao, sirap och salt. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten.Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll med smet. 
Tryck sedan lätt ner kakdegsbollarna och dumlekolorna med jäma mellanrum i smeten. 
Grädda kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig. Blir den för mörk täck med folie. 
 
Låt sedan kakan svalna och skär i fyrkanter. 
Gör den gärna en eller ett par dagar i förväg och förvara i kylen. Den är som godast efter två dagar tycker jag.
 
 
 

Semester

      2013-06-22 / 11:03:00 Publicerat i kategorin stort & smått  

Sen i torsdag har jag semester!! Härliga tider...
Ska bli så skönt att kunna ta dagen lite som den kommer och vila upp mig.

Igår firade vi lite midsommar med vänner. Blev en picknick i Gamla Uppsala vid lunch och sen grillning på vår balkon på kvällen.

Idag arbetar Håk sitt sista dygn innan han får semester. I morgon blir det fokus på att packa in allt vi ska ha med oss på semester i bilen. För på måndag styr vi kosan norr ut och mot Östersund. Blir två veckor hemma hos Håks föräldrar där vi ska jobba och fixa på deras gård.

Andra veckan ska jag också jobba med svärmor på Mitt Kök Sverigeresan som kommer till Östersund. Blir lite marknad och liknande.

 

Hoppas hinna med att läsa endel böcker, bada och äta och dricka massa gott också!! Och massor med jordgubbar! Detta är semester...

 

 

Idag ligger jag i BadenBaden in virad i en filt på balkongen, tittar på Rederiet och väntar på solen (just nu är det mulet och närmare storm, väderrapporten igår ljög tydligen). Det är dock skönt att göra ingenting även om solen inte skiner!!

 

 


Odd Molly på Campadre

      2013-06-22 / 07:46:56 Publicerat i kategorin shopping  
Vill bara tipsa om att det idag har börjat en kampanj med Odd Molly på Campadre..
 
Kika in här.. 
 

Såg att bland annat så fanns Rose dress som jag köpte sist den fanns på campadre. Och aldrig har jag fått så mycket beröm för ett klädesplagg.. Det är så fint!! Perfekt "vara fin på semestern"-plagg
 
Skynda skynda och fynda!!
 

Kalas på Restaurang J

      2013-06-02 / 22:45:00 Publicerat i kategorin stort & smått  

Lördagens kalas på Restaurang J i Nacka Strand blev verkligen toppen! Vilken mat!!
Synd bara att regnet öste ner hela tiden så att vi inte fick njuta av restaurangens underbara läge som man hade kunnat göra om det varit som & varmt.

Men det blev hur som en trevlig stund och som sagt maten var fantastisk! Jag åt 4 i rad till förrätt, ett underbart namn och en idé jag ska knycka. Det var fyra stycken små rätter råbiff, lax med en jättegod senapssås, lite skagenröra och sen nån ytterligare fisk med kapris. Gott alltihop!

Sen till huvudrätt åt jag ångad torskrygg med matjessill, kokt ägg brynt i smör, potatis och ärtskidor! Det var så gott!! Och det med matjessill till torsken är nått jag också ska knycka!

Min lillebror följde med hem hit sen och sov här i natt innan jag körde honom till bussen. Skönt att få rå om honom lite.. Men den grabben flyttar till veckan till egen lägenhet igen!! Stort!!

Nu väntar en natts sömn så fort Wallander filmen är slut, sen en kort sovmorgon i morgon då jag ska till tandläkaren vid halv nio. Men sen så, då drar junidagarna i gång på jobbet!! Och kort vecka.. Och nymålade naglar!!

Whoop whoop livet är sådär extra bra just nu!


Frukost & Fynd

      2013-06-01 / 12:05:00 Publicerat i kategorin shopping  

Sitter i bilen nu på väg till Stockholm & Nacka. Blir först ett kort stopp hos syster för att sen åka vidare till Nackastrand och Restaurang J för att där fira min pappas 60års dag. Det ska bli trevligt och inte minst ser jag fram emot massa god mat.

Dagen började lila mysigt som dagen var igår. Jag bytte sängen mot soffan vid halv åtta. Låg och tittade på lite WebTV från veckan fram till Håk kom upp strax efter nio. Då fixade jag i ordning lite frukost bestående av smootie på färska jordgubbar, kokade lite blåbärsmarmelad och gräddade på lite croissanter och en espresso på det. En riktig lyxhemmafrukost!

Tänkte ju visa Er kläderna jag fyndade igår också. Tröjan med stjärnor kostade 100:- och de andra 200:-. Och den grå stickade tröjan kostade ju 1500:- när jag blev kär i den för nån månad sen. Så ja, jag kommer njuta extra i den på kyliga sommarkvällar i år. Fast ja, jag hoppas ju inte det ska bli några kyliga kvällar :)

RSS 2.0